Κίνηση Πολιτών Alert – Alert Citizens Movement

Αφύπνιση των πολιτών απέναντι στη βία

Όχι στην αναβολή εκδίκασης της έφεσης

with one comment

Το αιτιολογικό στην αίτηση του δικηγόρου κ. Μάριου Γεωργίου εκ μέρους ενός από τους δέκα κατηγορούμενους αστυνομικούς στην γνωστή υπόθεση ξυλοδαρμού, για επ’ αόριστο αναβολή της εκδίκασης της έφεσης τον Σεπτέμβρη του 2009 εκτός από φαιδρό είναι και επικίνδυνο.

Προβάλλει ως ισχυρισμό ότι «διατυπώθηκαν μαζικά απόψεις πως στην πραγματικότητα οι δέκα αστυνομικοί ήταν ένοχοι». Μήπως δεν ήταν; Ακόμα και στην αθωωτική απόφαση του το Δικαστήριο ήταν υποχρεωμένο να αναφέρει ότι ο ξυλοδαρμός έγινε και ότι οι αστυνομικοί ήταν εκεί. Το δικαστήριο δεν τους καταδίκασε. Προτίμησε να ασκήσει την ευχέρειά του να μην δεχθεί ως αξιόπιστη τη μαρτυρία των θυμάτων και να απορρίψει το οπτικοακουστικό υλικό ως τεκμήριο.  Δέχτηκε έτσι έμμεσα ως πιο αξιόπιστους τους αστυνομικούς (!) αντί να τους κατηγορήσει και για ψευδορκία ή τουλάχιστον για μη παρεμπόδιση παράνομης πράξης.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα ο  αιτητής ισχυρίζεται πως «η κριτική αυτή πήρε διαστάσεις έξω από κάθε μέτρο προκαλώντας μέχρι και διαδηλώσεις στο χώρο των δικαστηρίων». Θέλει ο αιτητής να δει τη δημοκρατία στον γύψο; Οι διαδηλώσεις όχι μόνο αδίκημα δεν αποτελούν αλλά είναι εμπεδωμένο δημοκρατικό δικαίωμα. Θεωρεί τα δικαστήρια «ιερά» και αλάθητα ώστε να μην επιδέχονται κριτικής και αμφισβήτησης;  Που ζεί;

Ενώ ισχυρίζεται πως «όλα αυτά έγιναν την στιγμή που η απόφαση του κακουργιοδικείου δεν ήταν τελεσίδικη αλλά υπόκειτο στο ένδικο μέσο της έφεσης», στην πραγματικότητα επικαλείται τη δυνατότητα του «ένδικου μέσου της έφεσης» για να την ακυρώσει.  Πώς; Ζητώντας αναστολή της διαδικασίας μέχρις ότου ο Γενικός Εισαγγελέας ανακαλέσει δηλώσεις του «ώστε να αποκατασταθεί η αξιοπρέπεια , η τιμή και η δικαιοδοσία του Δικαστηρίου».  Δεν αντιλαμβάνεται άραγε ότι μια τέτοια πράξη από την μεριά του Γ. Εισαγγελέα θα είχε ως μόνο αποτέλεσμα η αξιοπρέπεια, η τιμή και η αξιοπιστία του να εξισωθεί στα μάτια της κοινής γνώμης με αυτή του Κακουργιοδικείου που κατάφερε να βγάλει μια τέτοια απόφαση;   Αυτά είναι προφάσεις για να δοθεί μια πρόσκληση και μια δικαιολογία για το Ανώτατο Δικαστήριο – το οποίο έχει ήδη δείξει τα χρώματά του – να στείλει την εκδίκαση της έφεσης στις ελληνικές καλένδες.

Υπονοεί ο κ. Γεωργίου μέσα από τα λεγόμενα του ότι το εφετείο δεν θα κάνει καλά την δουλειά του επηρεαζόμενο από την καθόλα λογική και αναμενόμενη κοινωνική κατακραυγή ή προσπαθεί με πλάγιο τρόπο να δικαιολογήσει μια ευνοϊκή για τον πελάτη του απόφαση;  Να θυμίσουμε ότι το ίδιο επιχείρημα των «έξωθεν πιέσεων» χρησιμοποίησε το Κακουργιοδικείο όταν βγήκε η αθωωτική απόφαση, παρόλο που τότε η κοινωνία είχε σχεδόν ξεχάσει το ζήτημα και καμία πίεση δεν ασκούνταν άμεσα.

Θεωρούμε  – και δεν είμαστε οι μόνοι – ότι η υπόθεση των δέκα δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου.   Του παγόβουνου του δικαστικού ξεπλύματος της αυθαίρετης αστυνομικής βίας.  Η προηγούμενη εμπειρία λέει ότι χωρίς αντίδραση από την κοινωνία το ένα χέρι θα συνεχίσει να νίβει το άλλο.

Γι΄αυτό είμαστε Alert.

http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=880074&-V=archive&-w=%C3%C9%C1%CD%CD%C7%D3@%CD%C5%C1%D1%D7%CF%D5@%C5%C9%D3%C1%C3%C3%C5%CB%C5%C1%D3@&-P

Advertisements

Written by alertcy

3 Ιουλίου 2009 στις 3:00 πμ

Αναρτήθηκε στις ALERT: Ανακοινώσεις Τύπου

Ένα Σχόλιο

Subscribe to comments with RSS.

 1. Την προηγούμενη Δευτέρα 6 Ιουλίου τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα εξέταζαν το αίτημα ενός από τους κατηγορούμενους αστυνομικούς (τελικά πρόκειτο μόνο για τον πελάτη του Μάριου Γεωργίου) για αναβολή της έφεσης στην υπόθεση του Γιάννου και του Μάρκου μέχρι να ανακαλέσει ο Γενικός Εισαγγελέας τις δηλώσεις του περί μή εμπιστοσύνης στη Δικαιοσύνη. Επίσης- σε περίπτωση απόρριψης αυτού του αιτήματος- έπρεπε να εξετάσουν το δεύτερο που αφορά κατάθεση νέων τεκμηρίων στην έφεση που προκύπτουν από videos με τις δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα και των διαδηλώσεων των πολιτών.

  Το Ανώτατο δεν απάντησε στα αιτήματα και ανέβαλε την απόφαση του για τις 3 Σεπτεμβρίου. Ο εκπρόσωπος της Εισαγγελίας κ. Λουκαΐδης είπε σε μέλη της ALERT ότι το Ανώτατο δεν αλλάζει τις καθορισμένες ημερομηνίες εξέτασης εφέσεων, άρα μέχρι και τις 14 Σεπτεμβρίου που έχει καθοριστεί η έφεση αυτής της υπόθεσης θα πρέπει τα μέλη του να απαντήσουν στα δύο αιτήματα.

  Θα μείνουμε και το καλοκαίρι ALERT και θα είμαστε παρών στις 3 Σεπτεμβρίου στο Ανώτατο Δικαστήριο.

  On Monday the 6th of July the members of the High Court had to decide whether to accept the request of one of the accused policemen (at the end it was only the client of Marios Georgiou) to postpone the hearing of the appeal in the case of Markos and Giannos and also- in case they wouldn’t accept that- whether to allow Georgiou to bring new evidence to the appeal that came up after the decision of the court (referring to videos with the statements of the General Attorney and the demonstrations of the citizens).

  The Court didn’t gave an answer and postpone its decision for the 3rd of September. The representative of the General Attorney Office Mr. Loukaidis told to members of ALERT that the High Court doesn’t change the date of a hearing and this means that its members have to decide before the 14th of September (when the hearing is being set) if they will accept one of these two requests.

  We are going to stay ALERT through the summer and be present at the High Court on the 3rd of September!

  ALERT

  9 Ιουλίου 2009 at 4:08 μμ


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: