Κίνηση Πολιτών Alert – Alert Citizens Movement

Αφύπνιση των πολιτών απέναντι στη βία

Επιστολή της Κίνησης Πολιτών ALERT στους υποψήφιους Ευρωβουλευτές

leave a comment »

Αστυνομική βία και υποψήφιοι ευρωβουλευτές

Πρόσφατο πόρισμα της Επιτρόπου Διοικήσεως κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στη Λεμεσό το 2007 πολίτης κακοποιήθηκε τόσο κατά τη διάρκεια της σύλληψής του όσο και κατά την κράτησή του από μέλη της Αστυνομίας Κύπρου.

Η Επίτροπος Διοικήσεως διαπίστωσε ότι η συμπεριφορά των αστυνομικών οφειλόταν σε εκδικητικούς λόγους μετά από άσεμνη χειρονομία στην οποία ενδέχεται να προέβη ο παραπονούμενος. Ο νεαρός κακοποιήθηκε ενώ ήταν δεμένος με χειροπέδες και σωριασμένος στο πάτωμα. Διαπιστώθηκε επίσης ότι η κακοποίηση έγινε ενώπιον άλλων αστυνομικών «οι οποίοι παρακολουθούσαν αδιάφορα χωρίς κανείς να παρέμβει». Η κ. Νικολάου εισηγείται στον Αρχηγό Αστυνομίας την αυστηρή τιμωρία των αστυνομικών που καταπατούν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Το φαινόμενο της αστυνομικής βίας στην Κύπρο δεν περιορίζεται στην υπόθεση των δύο φοιτητών που όλοι είδαμε να κακοποιούνται βάναυσα από ομάδα αστυνομικών τον Δεκέμβριο του 2005.

Πορίσματα όπως αυτό της Επιτρόπου Διοικήσεως –  που δεν είναι το πρώτο που βγαίνει από το γραφείο της – όπως και υποθέσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό, αλλά και πολλές άλλες που αποσιωπούνται, δείχνουν ότι δεν έχουμε να κάνουμε με «μεμονωμένα περιστατικά» ή τον «υπερβάλλοντα ζήλο» κάποιων αστυνομικών οργάνων.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στους θεσμούς που αφορούν την εφαρμογή των νόμων – αστυνόμευση, νομοθεσία, δικαστές.

Η θρασύτητα με την οποία οι αστυνομικοί συχνά αντιμετωπίζουν τους πολίτες, συχνά συνοδευόμενη με άσκηση φυσικής βίας, πηγάζει από την ανοχή και συνενοχή του ίδιου του συστήματος.

Όταν θεσμοί όπως αυτός της Επιτρόπου Διοικήσεως  δεν κατορθώνουν να αγγίξουν κανένα, από που θα πρέπει να δοθεί τέλος σε αυτές τις νοοτροπίες και συμπεριφορές;

Παρόλο που ο ρόλος της Επιτρόπου είναι συμβουλευτικός – για εισηγήσεις και προτάσεις για θεσμική και οργανωτική βελτίωση του διοικητικού συστήματος – αν αυτά τα στοιχειώδη πορίσματά της δεν παίρνονται σοβαρά και δεν τροχοδρομούνται από τη νομοθετική και δικαστική εξουσία, τότε ποιος ο ρόλος τέτοιων θεσμών;

Ενδεχόμενη επιεικής τιμωρία – σε βαθμό κοροϊδίας –  των αστυνομικών στη Λεμεσό ή οποιονδήποτε άλλων που εμπλέκονται σε παρόμοιες υποθέσεις, όχι μόνο δεν θα υποσκάψει την κυρίαρχη κουλτούρα αστυνομικής τρομοκρατίας αλλά ίσος να την ενθαρρύνουν κιόλας.

Μέχρι σήμερα, και παρόλο το σάλο που συνεχίζεται για την αθώωση των 10 αστυνομικών-βασανιστών από το δικαστήριο, αστυνομικοί συνεχίζουν να χτυπούν και να δυναστεύουν κατοίκους αυτής της χώρας.

Πρόσφατα άλλος ένας νέος από τη Λεμεσό απευθύνθηκε σε μέλη της εκεί Κίνησης Πολιτών ALERT για να καταγγείλει την κράτηση του σε αστυνομικό σταθμό χωρίς ένταλμα, γιατί τα μαλλιά του είχαν παρόμοια όψη με αυτά ληστή που φωτογραφήθηκε σε κατάστημα στη Λεμεσό. Χωρίς ένταλμα έγινε και έρευνα στο σπίτι του, αναστατώνοντας την οικογένεια του. Μόνο μερικές μέρες αργότερα, αστυνομικοί στη Λευκωσία έκριναν ότι καβγάς αλλοδαπού με λεωφοριατζή ήταν αρκετός λόγος για να χτυπήσουν άγρια τον αλλοδαπό που αποτάθηκε στη Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό (ΚΙΣΑ) ζητώντας βοήθεια και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Πώς νιώθουν και κυρίως πώς σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν οι πολιτικοί της χώρας το φαινόμενο της αστυνομικής βίας, του διοικητικού και, τελικά, του δικαστικού του ξεπλύματος; Πολλοί είναι μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων στην οποία συχνά απευθύνεται η Επίτροπος Διοικήσεως. Αρκετοί από αυτούς σήμερα είναι υποψήφιοι ευρωβουλευτές. Θέλουν δηλαδή να υπηρετήσουν και να διασφαλίσουν τα βασικά δημοκρατικά δικαιωμάτων όχι μόνο των εν Κύπρο αλλά και όλων των  κατοίκων της Ε.Ε.

Κανείς δεν είπε το ελάχιστο επί  του ζητήματος, μέχρι στιγμής. Τους θέτουμε λοιπόν το ερώτημα ευθέως: Τι έχουν να πουν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές πάνω σε αυτό το ζήτημα που τόσο απασχολεί τα τελευταία χρόνια την κυπριακή κοινωνία; Μαζί με πολλούς άλλους πολίτες περιμένουμε και εμείς να ακούσουμε τις απόψεις και τις θέσεις τους πάνω σε αυτό το «λεπτό» ζήτημα. Έχουν κάτι να πουν;

Advertisements

Written by alertcy

5 Ιουνίου 2009 στις 3:00 πμ

Αναρτήθηκε στις ALERT: Ανακοινώσεις Τύπου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: