Κίνηση Πολιτών Alert – Alert Citizens Movement

Αφύπνιση των πολιτών απέναντι στη βία

«Αστυνομική Βία και Ανθρώπινα Δικαιώματα», Διάλεξη από τον κ. Λουκή Λουκαΐδη

leave a comment »

Αστυνομική Βία και Ανθρώπινα Δικαιώματα

Διάλεξη από τον κ. Λουκή Λουκαΐδη

Την Τετάρτη 29 Απριλίου οργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας η ανοιχτή διάλεξη με θέμα «Αστυνομική Βία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», με ομιλητή τον δικηγόρο Λουκή Λουκαΐδη. Ο κύριος Λουκαΐδης υπήρξε βοηθός γενικός εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας και δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Κύριο θέμα της ομιλίας του ήταν οι ευθύνες και τα καθήκοντα της Αστυνομίας προς την κοινωνία και η χρήση βίας από το αστυνομικό σώμα. Η ομιλία βασίστηκε στις εμπειρίες και γνώσεις το ομιλητή που προκύπτουν από τις θέσεις που κατείχε μακροχρόνια στην Κύπρο και στην Ευρώπη.

Κύρια σημεία της διάλεξης του ήταν:

1) Η Αστυνομία έχει το δικαίωμα χρήσης ανάλογης- νόμιμης βίας σε πολύ περιορισμένες περιπτώσεις, ενώ η παράνομη χρήση βίας θεωρείται αδίκημα.

2)Ταυτόχρονα το άρθρο 3 της Σύμβασης για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπει ότι απαγορεύονται τα βασανιστήρια από την Αστυνομία κατά των πολιτών, με καμία απολύτως εξαίρεση. Αυτό το άρθρο συχνά δεν γίνεται σεβαστό από τα εθνικά αστυνομικά σώματα και πολίτες βασανίζονται στους δρόμους αλλά και στους αστυνομικούς σταθμούς.

3) Το φαινόμενο αυτό ενισχύεται από τα εθνικά δικαστήρια τα οποία σπάνια είναι πρόθυμα να τιμωρήσουν παραδειγματικά αστυνομικούς που παραβιάζουν το άρθρο. Η απροθυμία για καταδίκη της αστυνομίας είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Γι‘ αυτον τον λόγο δεκάδες υποθέσεις φτάνουν χρονιαία στο ΕΔΑΔ. Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις οι δικαστές του ΕΔΑΔ έφτασαν στο συμπέρασμα ότι τα εθνικά δικαστήρια είχαν αρκετά στοιχεία για να καταδικάσουν τους κατηγορούμενους αστυνομικούς, κάτι που δεν έκαναν. Οι αποφάσεις αυτές των εθνικών δικαστηρίων αντικατοπρίζουν την τάση που υπάρχει στα πολιτικά συστήματα των χωρών για απροθυμία τιμωρίας της Αστυνομίας για χρήση βίας και υποβολή σε βασανιστήρια.

Ο κ. Λουκαΐδης παρουσίασε το κοινωνικοπολιτικό φαινόμενο της «ανέγκικτης» Αστυνομίας σαν διαχρονικό και παγκόσμιο, μιλώντας και για τη δική του εμπειρία όταν ξεκίνησε να ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου το 1963 στην Κύπρο. Τότε, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του σε ένα αστυνομικό σταθμό, ξεναγήθηκε από τον υπεύθυνο αστυνόμο στα δωμάτια όπου βρίσκονταν τα εργαλεία βασανισμού κρατουμένων.

Ο κ. Λουκαΐδης μίλησε για την πρόοδο που έχει γίνει στα κράτη μέχρι σήμερα όσον αφορά το ρόλο της Αστυνομίας στην κοινωνία και τον τρόπο εκτέλεσης των καθηκόντων της. Διαπίστωσε όμως ότι η νοοτροπία για την παντοδυναμία της Αστυνομίας δεν έχει εξαλήψει. Αντίθετα εξακολουθεί να ενισχύεται και από τους- πιο εκδημοκρατικοποιημένους-  κρατικούς και πολιτικούς θεσμούς, παραβλέποντας συχνά τα ανθρώπινα δικαιώματα του κάθε πολίτη.

Στο σημείο αυτό ο κ. Λουκαΐδης έκανε αναφορά σε κάποιες περιπτώσεις που εκδικάστηκαν από το ΕΔΑΔ και που δείχνουν την άρνηση των εθνικών δικαστηρίων να καταδικάζουν αστυνομικούς:

1) Ribitsch εναντίον Αυστρίας: το ΕΔΑΔ μετά από εξέταση της υπόθεσης και των πρακτικών της δίκης αποφάνθηκε ότι η συμπεριφορά των αστυνομικών κατά του θύματος ήταν απάνθρωπη. Το ιδιαίτερο σε αυτή την υπόθεση είναι ότι για πρώτη φορά το ΕΔΑΔ αξιολόγησε μία υπόθεση με τέτοιο τρόπο και πήρε θέση βάση των όσων είχε μελετήσει.

2) Tomasi εναντίον Γαλλίας: σύμφωνα με το ΕΔΑΔ η απόφαση του εθνικού δικαστηρίου δεν ήταν ικανοποιητική αφού υπήρχαν αρκετά στοιχεία για καταδίκη των αστυνομικών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο κ. Tomasi είχε οδηγηθεί απόλυτα υγιής στο αστυνομικό τμήμα για ανάκριση. Στο τμήμα βασανίστηκε, όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος, από τους αστυνομικούς. Τα τράυματα στο σώμα του κατέγραψε σε αναφορά γιατρός. Η αστυνομική διοίκηση εκείνου του τμήματος ισχυρίστηκε ότι ο κρατούμενος σκόνταψε και τραυματίστηκε πέφτοντας στο έδαφος, όσο ήταν υπό κράτηση. Η απόφαση του ΕΔΑΔ που βρίσκει ένοχους τους αστυνομικούς του τμήματος έχει καθιερώσει το ακόλουθο: όταν ένας πολίτης μπει υγιής σε ένα αστυνομικό τμήμα και βγει τραυματισμένος, τότε την ευθύνη φέρουν οι αστυνομικοί που ήταν υπεύθυνοι γι‘ αυτόν, όποια και να ήταν η αιτία τραυματισμού του.

Στη συνέχεια ο κ. Λουκαΐδης μίλησε για τα επιχειρήματα που ενισχύουν τη χρήση βίας από την αστυνομία. Συχνά ακούγεται ότι στη βία πρέπει να απαντούμε με βία και ότι οι αστυνομικοί όταν προκαλούνται πρέπει να αντιδρούν, αν χρειαστεί και με βία. Εδώ ο ομιλητής τόνισε ότι η αστυνομία έχει αυστηρό καθήκον να εφαρμόζει τον νόμο ο οποίος δεν προβλέπει την παράνομη χρήση βίας και αυτό είναι απόλυτο και δεν μπορεί να παραβλέπεται από τον οποιονδήποτε. Η άρνηση της Αστυνομίας για εφαρμογή των καθηκόντων της και η άρνηση των δικαστηρίων για καταδίκη αυτής της παρανομίας αφήνουν τους πολίτες απροστάτευτους, οι οποίοι είναι τα άμεσα θύματα αυτής της νοοτροπίας.

Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Αστυνομία και τους θεσμούς γίνεται πιο αναγκαίος σε περιπτώσεις περιθωριακών ατόμων, δηλαδή φυλακισμένων, κρατούμενων, και μειονοτήτων π.χ. μετανάστες.

Παραδείγματα από το ΕΔΑΔ παρουσιάστηκαν από τον ομιλητή όπου η αστυνομία δεν είχε αξιόπιστη αναγνώριση ατόμων και έπρεπε να προχωρήσει σε εξακρίβωση στοιχείων:

Tomasi εναντίον Γαλλίας, Mamatof εναντίον Αζερμπαϊστάν, Dikme εναντίον Τουρκίας, Rivas εναντίον Γαλλίας και Δημοσθένους εναντίον Κύπρου: η πολύκροτη υπόθεση που διαδραματίστηκε σε αστυνομικό σταθμό στη Λεμεσό. Οι αστυνομικοί με κουκκούλες βασάνιζαν επί ώρες το θύμα, κρεμάζοντας τον μέχρι και ανάποδα. Τελικά μπόρεσε να γίνει διακρίβωση στοιχείων όταν βρέθηκε μεσα στην τσέπη του παντελονιού του γραμμένο το όνομα του!

Σε όλες τις πιο πάνω υποθέσεις τα θύματα οδηγήθηκαν στους αστυνομικούς σταθμούς και κακοποιήθηκαν βάναυσα επί ώρες. Κάποια από τα θύματα έπαθαν μόνιμη σωματική ζημιά από τον βασανισμό τους.

Η δυσκολία σε τέτοιες περιπτώσεις που φτάνουν στα δικαστήρια εντοπίζεται στην ταυτοποίηση των θυτών. Πρωτίστως προκύπτει το θέμα φόβου από το θύμα στο να να αναγνωρίσει τον βασανιστή του που είναι μέλος του πανίσχυρου αστυνομικού σώματος. Παράλληλα, τα βασανιστήρια γίνονται σε κλειστά δωμάτια αστυνομικών σταθμών με μόνους μάρτυρες άλλους αστυνομικούς που δύσκολα θα μαρτυρήσουν κατά συναδέλφου τους. Μεταξύ των αστυνομικών υπάρχει η τάση για αλληλοκάλυψη και άρνηση αναγνώρισης συναδέλφων. Τέλος, το πέρασμα του χρόνου κάνει προβληματικές τέτοιες υποθέσεις αφού τα τραύματα εξαφανίζονται και αν δεν υπάρχει αναφορά γιατρού από τα αρχικά στάδια τότε τα στοιχεία κακοποίησης δεν είναι πλέον υπαρκτά.

Ολοκληρώνοντας ο κ. Λουκαΐδης μίλησε για διάφορες εκθέσεις όπως αυτή της Διεθνούς Αμνηστίας το 2007 και της Royal Canadian Mountain Police που σχολιάζουν:

Την αντίληψη του συστήματος ότι κατέχει το δικαίωμα για εξάσκηση εξουσίας στους πολίτες. Το σύστημα συμπεριλαμβάνει και τις πολιτικές εξουσίες.

Το πρόβλημα με την εκπαίδευση των αστυνομικών.

Την κουλτούρα και νοοτροπία των σύγχρονων δημοκρατιών που ενισχύουν το πιο πάνω.

Την ανάγκη για σωστή λειτουργία της ιεραρχίας μέσα στην αστυνομία αλλά και του συστήματος, ούτος ώστε οι  πάνω να πιέζουν και να καθοδηγούν τους κάτω για τη σωστή εφαρμογή των καθηκόντων τους.

Στη συζήτηση που ακολούθησε έγινε αναφορά στην πρόκληση από τους πολίτες προς τους αστυνομικούς που ίσως δικαιολογούν την αστυνομική χρήση βίας αλλα ο ομιλητής τόνισε κατηγορηματικά ότι η Αστυνομία έχει συγκεκριμένα καθήκοντα που πρέπει να εκτελεί και δεν μπορεί να υπάρχει καμία εξαίρεση. Το ίδιο τονίστηκε και σε ερώτηση γ�E�α το τί γίνεται σε περιπτώσεις που η διασφάλιση πληροφοριών αφορά τη ζωή πολιτών (όταν συλληφθεί κάποιος που έχει τοποθετήσει κάπου βόμβα που πρόκειται να εκραγεί σύντομα, αλλά είναι άγνωστο το που). Ο νόμος για μη χρήση βίας είναι απόλυτος, ακόμα και σε περιπτώσεις πολέμου. Η οποιαδ%E�ποτε εξαίρεση εγκυμονεί κινδύνους γιατί η αστυνομία είναι λιγότερο υπόλογη από τους πολίτες και όταν γίνεται λάθος εκτίμηση τότε γίνεται κατάχρηση εξουσίας.

Σχετικά με τη συζήτηση για το ρόλο το δικαστηρίων στο φαινόμενο της αστυνομικής βίας ο κ. Λουκαΐδης μίλησε για της στάση των δικαστών να μην καταδικάζουν αστυνομικούς γιατί λυπούνται αφού θα καταστρέψουν τις οικογένειες τους, θα τους βάλουν στο ίδιο κελί με αυτούς που οι ίδιοι συνέλαβαν, θεωρούν ότι δεν έκαναν ότι έκαναν με κακές προθέσεις και ακολουθούν την παράδοση αθώωσης αστυνομικών. Αυτό εγήρει το ερώτημα κατά πόσον μπορούμε να εμπιστευόμαστε το νομικό σύστημα της χώρας μας. Εισήγηση του κ. Λουκαΐδη ήταν να υιοθετηθεί και στην Κύπρο το ηπειρωτικό σύστημα όπου η αστυνομία βρίσκεται κάτω από την γενική εισαγγελία. Επίσης αλλαγές επιβάλλονται να γίνουν στο ρόλο και λειτουργία του θεσμού του γενικού εισαγγελέα. Στο Σύνταγμα δεν χρειάζονται αλλαγές γιατί υπάρχουν όλες οι απαραίτητες προδιαγραφές για τις πιο πάνω αναπροσαρμογές. Το θέμα είναι το κατά πόσον η κάθε κυβέρνηση είναι πρόθυμη να προχωρήσει στην υλοποίηση τους.

Για τη συγκεκριμένη περίπτωση της αθώωσης των 10 αστυνομικών που κακοποίησαν 2 φοιτητές τον Δεκέμβριο του 2005 ο κ. Λουκαΐδης είπε τα εξής:

1) Οι οργανωμένες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έχουν κάποια επιρροή στο σύστημα.

2) Τα ΜΜΕ λειτουργούν πλέον πιο ελεύθερα και κρίνουν το σύστημα, αλλά όχι πάντα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το έκαναν, αλλά στην περίπτωση Δημοσθένους ήταν στο πλευρό της Αστυνομίας.

3) Σε σχόλιο για την πράξη πολλών πολιτικών και των ΜΜΕ να θεωρούν ακόμα ένοχους τους 10 ενώ το δικαστήριο τους έχει αθωώσει και αυτό αποτελεί καταπάτηση των δικών τους ανθρωπίνων δικαιωμάτων ο κ. Λουκαΐδης διαφώνησε κάνοντας αναφορά στο δικαίωμα του κάθε πολίτη ανεξαρτήτος ειδικότητας για ελεύθερη έκφραση άποψης και του δικαιώματος του κάθενος για κριτική κατά των θεσμών. Ταυτόχρονα όμως σχολιάστηκε ότι τα ΜΜΕ και οι πολιτικοί στην Κύπρο συχνά ξεφεύγουν από τα σωστά πλαίσια σχολιασμού και έκφρασης όταν κάνουν αναφορά σε τέτοιες περιπτώσεις.

4) Τέλος σε σχόλιο για τον τρόπο που λήφθη�E�ε η απόφαση για την υπόθεση των 10 ο κ. Λουκαΐδης σχολίασε ότι οι δικαστές βασίστηκαν σε δικές τους θεωρίες που πηγάζουν από την ανάλυση των καταθέσεων και προχώρησε συμφωνόντας με το σχόλιο ότι υπάρχει πρόβλημα με την κατάρτηση των δικαστών στην Κύπρο, αφού όπως είπε «κάποιος γίνετα�B9 δικαστής μετά από μερικά λεπτά συνέντευξης με τα μέλη του ανωτάτου, όπου παίρνει μια απάντηση σαν: είσαι καλός δικηγόρος, μπορείς να γίνεις δικαστής».

Advertisements

Written by alertcy

4 Μαΐου 2009 στις 2:53 μμ

Αναρτήθηκε στις ALERT: Ενημέρωση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: