Κίνηση Πολιτών Alert – Alert Citizens Movement

Αφύπνιση των πολιτών απέναντι στη βία

Στο δρόμο οι πολίτες ζητούν μια κοινωνία χωρίς βασανιστές

13 Σχόλια

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
22/3/2009

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ALERT:
Στο δρόμο οι πολίτες ζητούν μια κοινωνία χωρίς βασανιστές

Στο δρόμο βρέθηκαν το περασμένο βράδυ του Σαββάτου εκατοντάδες πολίτες συνεχίζοντας τις αντιδράσεις στην αθωωτική απόφαση του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας στην υπόθεση των 10 αστυνομικών που ξυλοφόρτωσαν και κακοποίησαν 2 φοιτητές το Δεκέμβριο του 2005.

Ήδη από τις 19/3 η απόφαση του Κακουργιοδικείου εκτός από τις νομικές αντιδράσεις πυροδότησε την αντίδραση των πολιτών σε όλες τις πόλεις.

Το έγκλημα που δεν παραδέχεται το δικαστήριο δεν αφορά πλέον μόνο τους δύο φοιτητές αλλά όλη την κοινωνία. Κι αυτό γιατί η αστυνομική βία τώρα αποκτά νομικό έρεισμα και αυθεντία αλλά όχι κοινωνική αποδοχή.

Το προηγούμενο Σάββατο βράδυ εκατοντάδες πολίτες βρέθηκαν στα σκαλιά της Φανερωμένης για να συζητήσουν τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η απόφαση του Κακουργιοδικείου ενόψει και της άσκησης έφεσης και να οργανώσουν την αντίδρασή τους.

Σε μια πραγματικά αυθόρμητη συζήτηση συμπολίτες μας με τα παιδιά τους, ηλικιωμένοι, νεολαίοι, άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων, δικηγόροι ονομάστηκαν σε κίνηση πολιτών Alert με σύμβολο τους τη σφυρίχτρα.

Σκοπός της κίνησης είναι η αφύπνιση των πολιτών απέναντι στη βία της αστυνομίας, στα άνομα σχέδια του κράτους που σιγοντάρει και αδρανοποιεί κάθε ανθρώπινο δικαίωμα και μετενσαρκώνει όλες τις ελπίδες για μια πιο δίκαιη κοινωνία σε σώματα ασφαλείας με ένστολους βασανιστές.

Μέσα από την συζήτηση αποφασίστηκαν οι επόμενες δράσεις που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα. Η συνάντηση έκλεισε με πορεία από τη Λήδρας προς τον Αστυνομικό Σταθμό της Λυκαβητού και πίσω στην Φανερωμένη.

Η κίνηση πολιτών Alert καλεί όλους τους πολίτες να κινηθούμε μαζικά, να καταδικάσουμε την απόφαση πρόδρομο που νομιμοποιεί το θάνατο και την καταστρατήγηση κάθε δικαιώματος μας.

Την επόμενη βδομάδα θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω δράσεις:
1. Δευτέρα 23/3/09 και ώρα 12.30 διαμαρτυρία μπροστά στα δικαστήρια Λευκωσίας.
2. Τρίτη 24/3/09 και ώρα 18.00 οργάνωση συναυλίας και ενημέρωσης στο πάρκινγκ του ΟΧΙ στη Λευκωσία. Θα προηγηθεί προσυγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας στις 17.30 και συμβολική πορεία προς το χώρο της συναυλίας.
3. Σαββάτο 28/3/09 και ώρα 11.00 συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας και πορεία στο κέντρο της πόλης.

Θα είμαστε όλοι εκεί για να μην είμαστε τα αυριανά πιθανά θύματα!

Κίνηση Πολιτών Alert

Advertisements

Written by alertcy

22 Μαρτίου 2009 στις 11:35 πμ

13 Σχόλια

Subscribe to comments with RSS.

 1. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν σταματούν με τη διακύρηξη τους. Ως πολίτες αυτού του τόπου θα πρέπει δυνατά να απαιτήσουμε από το κράτος να μας διασφαλίσει ότι τα μέλη της αστυνομίας που εμείς πληρώνουμε με τους φόρους μας θα μάθουν επιτέλους να σέβονται τους πολίτες αυτού του τόπου. Αν δεν μπορούν να το κατανοήσουν τότε να πάνε στα σπίτια τους για να κυκλοφορούμε με ασφάλεια.

  αλεξάνδρα

  Αλεξάνδρα Ατταλίδου

  22 Μαρτίου 2009 at 3:50 μμ

  • »Στο δρόμο αναζητούμε την χαμένη αξιοπρέπεια μας»

   ‘…είναι πραγματικό όσο και αν μας ξαφνιάζει.. Ο Κύπριος έδειξε να αντιδρά στις προσπάθειες για νομιμοποίηση της κρατικής καταστολής από την Αστυνομία. Αυτό όσο και αν ψάχνω στο μυαλό μου να θυμηθώ από παλιά,αδύνατον…είναι η πρώτη μας φορά.Θυμάμαι τις αντιδράσεις του κόσμου όταν τα επιεικώς απαράδεκτα ζώα χτυπούσαν στη Θεσσαλονίκη τον Κύπριο από την Πάφο.Τραγική ειρωνεία ε; Λέγαμε όλοι με μια φωνή πολίτες και κόμματα πως πρέπει η Ελληνική δικαιοσύνη να εξαντλήσει την αυστηρότητα της και να τιμωρήσει παραδειγματικά αυτούς που με εκμετάλλευση την εξουσία που εμείς οι ίδιοι τους παρέχουμε για την προστασία μας, την χρησιμοποιούν με τέτοιο τρόπο εναντίον μας . Αυτό προφανώς δεν έγινε…Και που να γίνει άλλωστε στην Μεταπολιτευτική Ελλάδα του κουκουλώματος και της ποινικοποίησης της κουκούλας..Εκεί μας έπιασε το παράπονο για να λέμε του στραβού το δίκαιο για την μη σωστή κατανομή της δικαιοσύνης.
   Τώρα όμως ήρθε η σειρά μας να δούμε στην Κύπρο, το διπλό κτύπημα της παράνοιας, την καταπάτηση ανθρώπινης αξιοπρέπειας από την μια και εν συνεχεία την αθώωση πάνω από κάθε λογική αυτών των »ανθρώπων». Το βίντεο του αστυνομικού που κτυπάει με μανία δυο φοιτητές δεν λαμβάνεται υπόψη από την Δικαιοσύνη.Λαμβάνονται όμως τα βίντεο με πολίτες που επιδίδονται σε »οχλαγωγία» όπως θέλουν να αποκαλούν την κάθε λογική αντίδραση της κοινής γνώμης.
   Ε λοιπόν πρέπει να πούμε φτάνει πια στην σιωπή και να ξυπνήσουμε γιατί από τι φαίνεται αργήσαμε. Αργήσαμε και αν δεν ξυπνήσουμε τα χειρότερα έπονται.Είναι αλήθεια ότι παρασκάσαμε σε αυτό το τόπο.
   Ο πολίτης δεν έχει μόνο υποχρεώσεις αλλά και δικαιώματα τα οποία πρέπει να εισακούονται και να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη εάν και εφόσον θέλουμε να ζούμε σε ένα υγιές κράτος.
   Η ποινικοποίηση της διαμαρτυρίας που συντονισμένα το κράτος και οι φορείς εξουσίας θέλουν να μας πλασάρουν σήμερα από τις τηλεοράσεις δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή.Ο κόσμος οφείλει να αντιδράσει μαζικά και να λάβει μέρος στις εκδηλώσεις που γίνονται από όποια Κίνηση Αφύπνισης των Πολιτών. Φτάνει να τρώμε ότι μας σερβίρουν…Κλείνω με ένα ποίημα επίκαιρο όσο ποτέ αλλοτε.

   »Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος,
   δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν’ αγωνίζεσαι
   για την ειρήνη και για το δίκιο.
   Θα βγεις στους δρόμους, θα φωνάξεις
   τα χείλη σου θα ματώσουν απ’ τις φωνές….Κάθε χειρονομία σου θα΄ ναι για να γκρεμίζει την αδικία.
   Δεν πρέπει ούτε στιγμή να υποχωρήσεις,
   ούτε στιγμή να ξεχαστείς….»

   Τάσος Λειβαδίτης- Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος

   Χαράλαμπος Σκαμπαλλής

   23 Μαρτίου 2009 at 1:49 πμ

 2. Είναι σπουδαίο πως (επιτέλους) η Κοινωνία των Πολιτών μοιάζει κάπως να αντιδρά επιτέλους στην αυθαιρεσία και τη βαρβαρότητα των εξουσιαστών.

  Είναι κρίμα που κάποιες συγκεντρώσεις γίνονται σε ώρες όπως οι μεσημεριανές με αποτέλεσμα για ορισμένους από εμάς να είναι αδύνατο να προσθέσουμε την παρουσία μας…

  politispittas

  23 Μαρτίου 2009 at 7:55 πμ

  • Ida tes kinitopiiseis tis omadas sas jai skeftika pos kathe kali praxi axizei na epikrotite jai fisika kalodexoumenon sxoliasmon jai giauto apofasisa na sas grapso jai tes dikes mou skepseis.
   Apo o,ti ekatalava o vasikos moxlos kinisis tis omada ine i askopi via pou xrisimopia i astinomia. Auto omos kata tin apopsi mou ine sxedon emfito sto iposiniditou tou kathe enos apo emas.
   Se auti tin anosti tenia pou parakolouthoume tora, oi sinitheis ipoptoi fenete na tin kanoun me elafra pidimatakia.Vlepoume tous dikastes na glitonoun apo tin pirini floga tou logou tis koinonias.
   kai kati teleuteo…. vlepo se auti ti tenia jai athropous pou exoun logo me ogko, se rolo komparsou. Ida ton geniko isaggelea, ton proin voitho isaggelea, kivernisi, kommata, dikigorous,dimosiografus, kai pollous filous, o kathenas xexorista. Autes oi fones prepei na enothoun. To kalesma sas prepei na akoustei se olous…men afisete to misos enantia tou katestimenou na sas odigisei. to katestimeno allazei apo mesa.
   kipreos 23.03.09 mosxa

   kipreos

   23 Μαρτίου 2009 at 9:43 μμ

 3. Θερμή παράκληση και φιλική προειδοποίηση.

  Προσωπικά μαζί με τη συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού λαού καταδικάζω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου τον άνανδρο βασανισμό των δυο φοιτητών μας καθώς και την απαράδεκτη απόφαση του δικαστηρίου με την οποία αθωώνει τα ανθρωπόμορφα κτήνη-αστυνομικούς.

  Ας μην ισοπεδώσουμε όμως τα πάντα και τους βάλουμε όλους στο ίδιο σακούλι. Είμαι πεπεισμένος ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του αστυνομικού σώματος είναι σωστοί και στέκουν δίπλα στον πολίτη προστατεύοντάς τον.

  Ας περιοριστούμε λοιπον σε αυτούς τους λίγους που παίρνουν στο λαιμό τους τους πολλούς.

  Ας απαιτήσουμε την παραδειγματική τιμωρία τους και την απομάκρυνσή τους από το Σώμα.

  Κυριάκος Ανδρέου

  23 Μαρτίου 2009 at 11:34 πμ

 4. Ηταν επιτέλους καιρός να ξεκινησουμε μαζικα να αντιδρούμε…

  Τζουλια Καλημερη

  23 Μαρτίου 2009 at 12:00 μμ

 5. NTOYLAPES RAPSODIES, ME ROYXA GIA KHDEIES…TON OMHRO ZHTAN… MONO ME TIS FWNES TWN POLITWN THA PSAXNETE TO DIKIO…KAI AS EYXITHOYME NA LAMPSEI H DIKAIOSINH…

  naja

  23 Μαρτίου 2009 at 2:37 μμ

 6. μια απάντηση στο σχόλιο του Κυριάκου Ανδρέου:
  http://www.politis.com.cy/cgibin/hweb?-A=861149&-V=articles

  Кроткая

  23 Μαρτίου 2009 at 4:41 μμ

 7. Προς τον Κυριάκο Ανδρέου,

  Σε καμιά περίπτωση δεν βάζει κανείς όλους στο ίδιο καζάνι. Αντιθέτως η προσπάθεια αυτή που ξεκίνησε θέλει να αφυπνίσει τον κάθε ένα από εμάς τους πολίτες μιας κατά τα άλλα Δημοκρατικής Ευρωπαικής Κύπρου και να αντιδράσει για μια φορά μαζικά χωρίς κανένα κομματικό η δεν ξέρω εγώ καπέλο ενάντια σε αυτούς που θέλουν να στηρίξουν την άναρχη συμπεριφορά των συγκεκριμένων αστυνομικών.Και την αποκαλώ άναρχη, ακριβώς γιατί αυτή η ατιμωρησία θα οδηγήσει στην επανάληψη αυτών των πρακτικών.
  Ο νόμος είναι για όλους, αλλά στο δικό μας κράτος, ο νόμος αδυνατεί να υπερασπίσει τους ανυπεράσπιστους πολίτες. Και εκεί είναι δημοκρατική υποχρέωση μας να γιουχαίσουμε την ανυπαρξία κάθε ηθικής και λογικής απόφασης των Δικαστών. Οι αντιδράσεις δεν είναι μόνο κατά των »παλληκαριών» της ΜΜΑΔ, αλλά και ενάντια στο Δικαστικό μας σύστημα.
  Αυτό ο αυθορμητισμός λοιπόν που πρέπει όχι μόνο με λόγια να τον στηρίξουμε αλλά και με την παρουσία μας πρέπει να συνεχιστεί…
  Δεν ξέρω αλλά εγώ θέλω να λέγομαι άνθρωπος…
  http://skamballisawake.blogspot.com/

  Χαράλαμπος Σκαμπαλλής

  23 Μαρτίου 2009 at 9:49 μμ

 8. Εφτάσαμε λοιπόν και σε τούτη την κατάντια;; Να κάνουμε πολιτικές κινητοποιήσεις στα εγγλέζικα;;;

  Πως γίνεται να διαμαρτύρονται οι πολίτες ενάντια στην αστυνομική βία και τη δικαστική αυθαιρεσία, …αλλά να δέχονται χωρίς διαμαρτυρίες τη βία μιας άλλης γλώσσας;;

  Πως μπορούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους άνθρωποι που δέχονται να εγκαταλείψουν τη γλώσσα τους;;

  Μια κοινωνία δεν είναι κάμποσα σπίτια και κτίρια κτισμένα το ένα κοντά στο άλλο. Αυτό που κάνει τους ανθρώπους κοινωνία είναι οι κοινές τους αντιλήψεις, οι κοινές εμπειρίες και η επιδίωξη κοινών στόχων. Πως όμως μπορεί μια κοινωνία να έχει κοινές εμπειρίες και να βάλει κοινούς στόχους, –με άλλα λόγια να μείνει στοιχειωδώς συγκροτημένη και να δράσει πολιτικά–, όταν δέχεται να εγκαταλείψει τη γλώσσα της;

  Αυτές τις κοινές εμπειρίες τις είχε σε γλώσσαν άλλη από τη δική της;; Αυτούς τους στόχους θα τους βιώσει και θα τους σκεφτει σε άλλη γλώσσα από τη δική της;; Και παρ’ όλο που θα είναι σε άλλη γλώσσα, θα εξακολουθούν να είναι στόχοι όχι μόνο δικοί της μα και κοινοί;

  Ωστε, λοιπόν, όλα αυτά για πολίτες και για δικαιώματα, είναι απλώς όμορφες κουβέντες και όχι το γνήσιο βίωμα μιας κοινότητας σε κίνηση;

  Ε, όπως και να το κάνουμε, δεν γίνεται να διεκδικούμε μόνο μερικά από τα δικαιώματα μας, μα όχι όλα : Μια κοινωνία δεν μπορεί να διαμαρτύρεται για την αστυνομική βία και τη δικαστική αυθαιρεσία, …μα να καταπίνει αμάσητη τη τουρκική κατοχή.
  –.

  Κωνσταντάς Χατζηκωσταράτσος

  24 Μαρτίου 2009 at 3:16 πμ

 9. Δυστυχώς γίναμε επαναστάτες της πολυθρόνας!!!

  Χθες, άφησα τη δουλειά μου στις 12.30 και πήγα στα δικαστήρια για να ενώσω τη φωνή μου με τις «χιλιάδες», όπως υπολόγιζα, διαμαρτυρόμενους. Εκεί κάτω από βροχή 100 περίπου άτομα φωνάξαμε, προσφέραμε μπανάνες στους αστυνομικούς και αποχωρήσαμε.

  Τι θέλω να πω με αυτά. Όλος ο κυπριακός λαός βίωσε το ρεζιλίκι με την αθώωση των «10 υπέροχων αστυνομικών», αγανάκτησε η ψυχή του, αισθάνθηκε οργή και θλίψη για το κατάντημά μας και μετά … ησυχία.

  Δεν θέλω να πιστέψω ότι και αυτό το συμβάν θα πέσει στα μαλακά, όπως πλείστες άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν. Τότε αλοίμονό μας.

  Αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι μια μαζικότητα στις αντιδράσεις καθώς και μια διάρκεια μέχρι την επίτευξη του στόχου που δεν είναι άλλος από την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων αστυνομικών αλλά και η διασφάλιση ότι ποτέ πια στο μέλλον δεν θα έχουμε παρόμοια θλιβερά συμβάντα.

  Επομένως, ας δώσουμε το παρών μας πιο μαζικά στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις – σήμερα η συναυλία στο ΟΧΙ – ελπίζοντας ότι θα δούμε καλύτερες μέρες.

  Συγχαρητήρια στους δημιουργούς της «ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ALERT», καθώς και σε όλους τους υπόλοιπους που δραστηριοποιήθηκαν δίνοντας σε όλους εμάς την ευκαιρία να έχουμε «φωνή».

  Κυριάκος Ανδρέου

  24 Μαρτίου 2009 at 9:31 πμ

 10. προς Κωνσταντά Χατζηκωσταράτσο: Λες «Η βία μιας άλλης γλώσσας.» Η αγγλική έτσι και αλλιώς είναι μια από τις τρεις επίσημες γλώσσες της κυπριακής δημοκρατίας, οπόταν και αναφέρετο δικαίωμα να χρεισιμοποιείται. Γιατί δεν αντέδρασες τόσα χρόνια που γέμισε η κύπρος με αγγλλικές πινακίδες, συνθήματα, τίτλους, και μέχρι το έπακρον στην καθημερινή μας ομιλία, κτλ; Γιατί δέχεσαι η Κίνηση Πολιτών να λέγεται Alert και όχι Επιφυλακή, Επαγρύπνηση κλπ; Λες «Αυτό που κάνει τους ανθρώπους κοινωνία είναι οι κοινές τους αντιλήψεις, οι κοινές εμπειρίες και η επιδίωξη κοινών στόχων.» Και που βρίσκονται αυτές τις μέρες τα φοιτιτικά κινήματα της κύπρου (ανύπακτρα και άβουλα) να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην αστυνομική βία και την κρατική καταστολή; Και που βρισκόμασταν όλοι όταν ανυπεράσπιστη 15 κύπρια μαθήτρια αφρικάνικης καταγωγής ξυλοκοποίθηκε αγρίως από συνομίλικούς της και η αστυνομία όχι μόνο δεν προέβη σε ανακρίσεις και συλλήψεις αλλά αρνήθηκε να δεχτεί το γραπτό παράπονο του πατέρα της μαθήτριας. Αν αυτό το περιστατικό γινόταν σε κύπριο (ελληνοκύπριο σίγουρα) του εξωτερικού θα εξοργιζόμασταν για ρατσιστική συμπεριφορα και κρατική απραξία. Κάμία ανοχή στην αστυνομική βία, την κρατική καταστολή και την υποκρισία ενάντια στον οποιονδήποτε!

  acid x

  24 Μαρτίου 2009 at 10:23 πμ

 11. siglitiki

  9 Σεπτεμβρίου 2011 at 3:11 μμ


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: