Κίνηση Πολιτών Alert – Alert Citizens Movement

Αφύπνιση των πολιτών απέναντι στη βία

Ιστορικό

Κίνηση πολιτών ALERT: οι πολίτες της Κύπρου σε εγρήγορση οργανώνονται ενάντια στην αστυνομική τρομοκρατία και στο δικαστικό της ξέπλυμα

Με αίτια που προϋπήρχαν και με αφορμή την αθωωτική απόφαση του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας στην υπόθεση των 10 Αστυνομικών που βασάνισαν τους δύο φοιτητές, Γιάννη Νικολάου και Μάρκο Παπαγεωργίου το Δεκέμβριο του 2005, δημιουργείται από πολίτες που νοιώθουν και είναι σε εγρήγορση η

Κίνηση Πολιτών Alert .

Κύριος σκοπός της Κίνησης, η οργανωμένη αντίσταση των πολιτών στην αστυνομική τρομοκρατία και της κατάχρησης εξουσίας και του δικαστικού της ξεπλύματος. Σκοπός της επίσης είναι η ενημέρωση όλων των κατοίκων της Κύπρου για τα βασικά κοινωνικά, ατομικά και πολιτικά τους δικαιώματα καθώς επίσης και τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις του Κράτους και των μηχανισμών του απέναντι τους.

Ιστορικό

Την Πέμπτη 19/3 το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας αθωώνει τους 10 αστυνομικούς που τον Δεκέμβρη του 2005 συμμετείχαν στον βασανισμό και εξευτελισμό των 2 φοιτητών, αν και αναγνωρίζει ως αδιαμφισβήτητο γεγονός το ότι ο Γιάννος και ο Μάρκος βασανίστηκαν και εξευτελίστηκαν από μέλη της αστυνομίας! Η πέραν πάσης λογικής απόφαση του Κακουργιοδικείου ξεκίνά ένα κίνημα που είχε πολλά χρόνια να ζήσει η Κύπρος.

Μέσα σε 24 ώρες από την δημόσια ανάγνωση της απόφασης και με την αποστολή ενός και μόνο sms, 130 άτομα συγκεντρώνονται μπροστά στα δικαστήρια, με σφυρίχτρες και με καθετί που μπορούσε να σπάσει την ένοχη σιωπή ως διαμαρτυρία για την προκλητική και πέραν πάσης λογικής απόφαση.

Έξω από τα δικαστήρια και με πρόσταγμα τον καλύτερο συντονισμό, αποφασίζεται από όλους η διεξαγωγή συνάντησης την επόμενη μέρα 21/3 στο καφενείο «τα καλά καθούμενα» στην παλιά πόλη για σχεδιασμό των επόμενων δράσεων. Το κάλεσμα είναι ανοιχτό και απευθύνεται σε όλους αλλά κανείς δεν περιμένει να έχει τέτοια απήχηση. Μισή ώρα μετά την προγραμματισμένη ώρα του καλέσματος, η αίθουσα είναι ήδη γεμάτη και ο κόσμος που δεν μπορεί να μπει, ζητά να ανοιχτούν τα παράθυρα για να μπορούν να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν στην συζήτηση από έξω! Τελικά αποφασίζεται η συνέλευση να μεταφερθεί στα σκαλιά του σχολείου Φανερωμένης. 200 και πλέον άτομα όλων των ηλικιών και ιδιοτήτων από κάθε φάσμα της κοινωνίας, πολίτες, απλοί άνθρωποι που δεν έχουν κατέβει ποτέ ξανά στους δρόμους συμμετείχαν σε μια πολύ ζωντανή και αυθόρμητη συζήτηση.

Η συζήτηση οδήγεί στην δημιουργία της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ALERT, μια κίνηση που έχει σκοπό την δραστηριοποίηση των πολιτών σε εγρήγορση απέναντι στην αυθαίρετη αστυνομική βία που ενδυναμώνεται συνεχώς από το δικαστικό της ξέπλυμα. Μέσα από αμεσοδημοκρατικες διαδικασίες εκλέγεται ένα συντονιστικό σώμα και ξεκινά η δημιουργία ενός δικτύου επικοινωνίας των συμμετεχόντων ώστε να λαμβάνονται αποφάσεις για τις επόμενες δράσεις.

Πρώτη απόφαση της Alert , η άμεση διεξαγωγή πορείας προς τον Αστυνομικό Σταθμό Λυκαβηττού μέσω της πολυσύχναστης Λεωφόρου Μακαρίου. Αποφασίζεται επίσης η επόμενη δράση:

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Στην 1 η ώρα πιστοί στο ραντεβού τους οι ενεργοί πολίτες σε εγρήγορση, μαζεύονται στο Δικαστήριο με σφυρίχτρες, φωνές και συνθήματα. Παραδίδουν συμβολικά μπανάνες στην Αστυνομία και στην αυλή των δικαστηρίων ο πατέρας του Μάρκου, Δρ Παπαγεωργίου καλεί όλους τους ενεργούς πολίτες που αντιδρούν στην βία της αστυνομίας και του δικαστικού ξεπλύματος της να έλθουν μαζί και να παλέψουμε για ένα καλύτερο μέλλον!

Μέσα από το πιο οργανωμένο πλέον συντονιστικό αποφασίζονται οι επόμενες δράσεις:

· Συναυλία στη Λευκωσία, 24 Μαρτίου 2009

Στις 24 Μαρτίου 2009 οργανώνεται συναυλία στον χώρο στάθμευσης λεωφορείων δίπλα από το roundabout του «όχι» με την εθελοντική συμμετοχή νεανικών συγκροτημάτων. Προηγήθηκε πορεία από την Πλατεία Ελευθερίας προς τον χώρο της συναυλίας την οποία παρακολούθησαν 500 άτομα.

· Πορείες Διαμαρτυρίας 28 Μαρτίου 2009 στη Λευκωσία και στη Λεμεσό

Στις 28/3 στις 11 το πρωί 1000 και πλέον πολίτες από την Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία και πάνω από 350 πολίτες από την Πλατεία Διοικητηρίου στη Λεμεσό βγαίνουν στους δρόμους και με συνθήματα «αίσχος ντροπή για την απόφαση», «ο λαός απαιτεί και οι 10 φυλακή», «εσείς με βία, εμείς με τα κινήματα για μια άλλη κοινωνία» που φωνάζουν έξω από αστυνομικούς σταθμούς και προς κάθε κατεύθυνση, δείχνουν την έμπρακτη αντίθεσή τους στην προκλητική αθώωση των 10 αστυνομικών καθώς και στην αστυνομική βία και αυθαιρεσία που ξεπλύθηκε δικαστικά για μια ακόμη φορά.

· Γενικές συνελεύσεις

Κατά τη διάρκεια της βδομάδας 30 Μαρτίου – 3 Απριλίου πραγματοποιούνται συναντήσεις της κίνησης ALERT με πολίτες σε Πάφο, Λάρνακα και Λεμεσό για τον συντονισμό και το σχεδιασμό των μελλοντικών παρεμβάσεών της σε παγκύπριο επίπεδο. Οι συναντήσεις έγιναν:

Τη Δευτέρα 30/3/09, ώρα 19.30 στην Πάφο, στο καφέ NUEVO

Την Τρίτη 31/3/09, ώρα 19.30 στη Λάρνακα, στο θέατρο ΑΝΤΙΔΟΤΟ

Την Τετάρτη 1/4/09 ώρα 19.30 στην Πλατεία Ηρώων, στη Λεμεσό

Το Σάββατο 4 Απριλίου πραγματοποιείται η δεύτερη γενική συνέλευση της Κίνησης Πολιτών ALERT στη Λευκωσία. Σε μια αίθουσα του Πανεπιστημίου Κύπρου, πολίτες ενημερώνονται από την συντονιστική ομάδα για τις συναντήσεις της Κίνησης με πολίτες σε άλλες πόλεις του νησιού. Μετά από τον απολογισμό της μέχρι τώρα δράσης της Κίνησης ακολούθεί συζήτηση για τους στόχους και τρόπο λειτουργίας της Κίνησης.

· Εκδήλωση στη Λεμεσό, 11 Απριλίου 2009

Η Κίνηση Πολιτών Λεμεσού το Σάββατο 11/4 οργανώνει Πολιτιστική εκδήλωση διαμαρτυρίας για την αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου στην υπόθεση ξυλοδαρμού των δύο φοιτητών. Οι κάτοικοι της Λεμεσού αγκάλιάζουν την εκδήλωση αφού εκατοντάδες άτομα περνούν, ενημερώνονται και συμμετέχουν. Την ίδια στιγμή σημαντική είναι συμμετοχή από άλλες πόλεις, Λευκωσία, Πάφο και Λάρνακα.

· Παγκύπρια Πορεία στη Λευκωσία, 25 Απριλίου 2009

Με αφορμή την έναρξη της διαδικασίας έφεσης της απόφασης στο Ανώτατο Δικαστήριο 200 περίπου πολίτες διασχίζουν το κέντρο της πρωτεύουσας και απαιτούν: «Δικαιοσύνη Τώρα».

· Ανοιχτή Συζήτηση «Να Εξωστρακίσουμε τη Δικαιοσύνη τους. Κύπρος Αστυνομική Βία και Καταστολή, Πολυτεχνείο, Αθήνα, 26 Απριλίου, 2009

Οι φοιτητές και Κύπριοι κάτοικοι Ελλάδος εκφράζουν την προθυμία αλλά και την ετοιμότητα για να συγκροτήσουν συνέλευση και πρωτοβουλία για τη συζήτηση του θέματος και στην Αθήνα.

· Δημοσιογραφική Διάσκεψη, Λευκωσία, 18 Μαΐου 2009

Στη Λευκωσία τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2009 στο Πολύκεντρο Νεολαίας (Τομπάζου 14) λαμβάνει χώρα δημοσιογραφική διάσκεψη με αφορμή την προγραμματισμένη συζήτηση-ημερίδα της 20ης Μαΐου 2009.

Ενημέρωση για τησυζήτηση και δράση της ALERT μέχρι τώρα.

· Συζήτηση Πάνελ: «Βγήκε το ξύλο από τον Παράδεισο; : Κρίση-κοινωνική αντίσταση-κρατική καταστολή», Λευκωσία, 20 Μαΐου 2009

Η συζήτηση πραγματοποιείται στο Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Αντρέας Παράσχος.

Θέματα και ομιλητές είναι:

«Οικονομική Κρίση, Κοινωνικά Κινήματα και Κρατική Καταστολή», Σταύρος Τομπάζος

«Αθήνα Δεκέμβρης 2008», Αντρέας Παγιάτσος μέλος της Κεντρικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-Αθήνα

«Μετανάστες και Καταστολή στην Κύπρο», εκπρόσωπος της Κίνησης Ισότητα Στήριξη Αντιρατσισμός (ΚΙΣΑ)

Επόμενες Εκδηλώσεις

Σειρά εκδηλώσεων πριν και μετά την εκδίκαση της έφεσης τον Σεπτέμβριο. Οι εκδηλώσεις θα συμπεριλαμβάνουν συζητήσεις, κινητοποιήσεις και άλλες δράσεις.

Είμαστε ALERT!

Advertisements

Written by alertcy

1 Ιουνίου 2009 στις 6:02 μμ

Αρέσει σε %d bloggers: